Türkiye-İtalya İş Forumu’na Katılan IC Entera CEO’su Cem Aşık: “İtalya, potansiyeli ile yatırımcılar için cazip bir ülke”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-İtalya İş Forumu’nda, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi odağında iş birlikleri de masaya yatırıldı. Panelde konuşan IC Enterra Yenilenebilir Enerji CEO’su Cem Aşık, İtalya’nın güvenilir iş ortamı ve enerji üretim portföyünü dönüştürme potansiyeli ile dikkat çektiğini ifade ederek, İtalya’da 108 MW’lik RES projesi çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu, Roma’da, Parco dei Principi Grand Hotel & Spa’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin teşrifleriyle düzenlenen foruma; Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İtalya Cumhuriyeti İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander, İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) Başkanı Matteo Zoppas ve iki ülkeden 400’ü aşkın iş insanı katıldı.

 

“BAŞTA İTALYA OLMAK ÜZERE FARKLI ÜKLEREE ODAKLANMIŞ DURUMDAYIZ”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-İtalya İş Konseyi ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte; altyapıdan ileri üretime, savunma endüstrisinden dijital teknolojilere kadar birçok alanda panel ve yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi. İş forumunun dikkat çeken başlıklarından biri olan “Sürdürülebilir Enerji ve Döngüsel Ekonomi” panelinde konuşan IC Enterra Yenilenebilir Enerji CEO’su Cem Aşık, IC Enterra’nın hâlihazırda Türkiye’de 388 MW hidroelektrik ve 136MWm MW güneş enerjisi santrali işlettiğini, ayrıca 500 MW’ın üzerinde güneş, rüzgar ve enerji depolama projesinin geliştirme aşamasında olduğunu belirtti.

IC Holding çatısı altında faaliyet gösteren IC Enterra’nın Türkiye’deki tecrübesini yurt dışına taşıma kararlılığına dikkat çeken Aşık, “Başta İtalya olmak üzere farklı ülkelere odaklanmış durumdayız. Halen İtalya’da izin süreçleri devam eden 108 MW kapasitede iki adet rüzgar projemizin yanı sıra yeni güneş ve rüzgar projeleri geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Bu etkinlikte de çok sayıda şirketle iki görüşmeler gerçekleştirdik” değerlendirmesinde bulundu

 

“ŞİRKETLERİMİZ BİLGİ BİRİKİMLERİNİ YURTDIŞINA TAŞIMAK İÇİN İSTEKLİ”

Aşık, Türk enerji şirketlerinin coğrafi çeşitlilik konusundaki motivasyonuna da işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Yatırımcılarımız bilgi birikimlerini yurt dışına taşımakta istekli. İtalya, siyasi ve ekonomik istikrarı, güvenilir iş ortamı ve elektrik üretim portföyünü dönüştürme potansiyeliyle dikkat çekiyor. Bu nedenle Türk yatırımcıların ilgisi her geçen gün artıyor. Ancak proje sayısındaki artış, bürokratik süreçlerin uzamasına ve yetkilendirme sürecinin karmaşıklaşmasına neden olabiliyor. Yatırım ortamının daha da iyileşmesi için süreçlerin sadeleştirilmesi ve yatırımcılarla kamu kurumları arasında daha etkin bir iletişim kurulması kritik.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir